Ποιος είπε πως η νηστεία δεν ταιριάζει με την καλοπέραση???

Πρώτη εβδομάδα της σαρακοστής, σκεφτήκαμε να σας συστήσουμε ένα από τα πιο νόστιμα ριζότο θαλασσινών που θα έχετε φάει!!!

Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε!!!

Ιδανικά συνοδέψτε το με λευκό κρασί και καλή παρέα!!!

 

 

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ!!!

 nistia 01 exofilo

 

Ριζότο με θαλασσινά ρίγανη, θυμάρι και δυόσμο

Dioscurides!!!!

 

thimari rigani duosmos button

 

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κρεμμύδια
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • 2 καρότα
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 1 φλ. Ελαιόλαδο
  • 2 φλ.φρέσκια ντομάτα τριμμένη
  • 10 γαρίδες
  • 10 θράψαλα
  • 1 μεγάλο καλαμάρι
  • 1 σουπιά
  • 10 μύδια και λίγο λευκό κρασί για το άχνισμά τους
  • 1 μικρό χταπόδι
  • 3 φλ. ρύζι για ριζότο
  • 1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • Αρωματικό Αλάτι Dioscurides
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. Ρίγανη Dioscurides
  • 1 κ.σ. Δυόσμο Dioscurides
  • 1 κ.σ. Θυμάρι Dioscurides

 

nistia 02 sinagi

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα καλαμάρια, τη σουπιά, τα θράψαλα και το χταπόδι και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια με ένα μαχαίρι.

 

  • Καθαρίζουμε τις γαρίδες και βράζουμε τα κεφάλια τους.

 

  • Πλένουμε τα μύδια και τα τρίβουμε πολύ καλά με σύρμα ή βουρτσάκι.

 

  • Κόβουμε σε ροδέλες τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις πιπεριές και τα καρότα.

 

  • Θα φτιάξουμε το ριζότο με θαλασσινά σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι όπου ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

 

  • Μόλις ξανθύνουν προσθέτουμε τις πιπεριές και τα καρότα.

 

  • Προσθέτουμε το ρύζι, σωτάρουμε και μόλις γίνει διάφανο σβήνουμε με το κρασί.

 

  • Προσθέτουμε το ζωμό από τις γαρίδες(περίπου 1 Lit), την φρέσκια ντομάτα, ρίχνουμε τη ρίγανη Dioscurides ,το δυόσμο Dioscurides  το θυμάρι Dioscurides τις γαρίδες,τα θράψαλα, τα καλαμάρια, το χταπόδι και τη σουπιά και τα βράζουμε για 20΄σε χαμηλή φωτιά.

 

  • Αχνίζουμε τα μύδια με λίγο κρασί για λίγα λεπτά και όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε.

 

  • Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνουμε και τα μύδια στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας προσεκτικά.

 

  • Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μαϊντανό και τον άνηθο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε, περιμένουμε περίπου 7 λεπτά να βγουν τα αρώματα του μαϊντανού και του άνηθου και σερβίρουμε αμέσως.

 

nistia 03 sinagi

 

Tip για φανταστικό ριζότο:

Ένα στεγνό ριζότο σε λίγα λεπτά θα κολλήσει όλο μαζί στο πιάτο. Γι’ αυτό δώστε προσοχή στην ένταση της φωτιάς και στα υγρά. Αν χρειαστεί επιπλέον υγρασία επειδή εξατμίστηκε στον βρασμό προσθέστε λίγο ζεστό ζωμό ή νερό.Όταν μαγειρεύουμε το ριζότο πάντα έχουμε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε τακτικά το φαγητό γιατί πιάνει στη βάση της κατσαρόλας.

 

nistia 04 sinagi

 

Καλή σας απόλαυση!!!

 

 

 

Pin It