Η ζωή είναι μια έννοια με θετικό πρόσημο ενώ η ύπαρξη είναι μια αμφιλεγόμενη και φιλοσοφική έννοια. Το ότι υπάρχω δε σημαίνει το ότι ζω και το ότι ζω δε σημαίνει και το ότι «υπάρχω».

 Φώτο Ψυχολόγος 1

Η ζωή είναι μια έννοια με θετικό πρόσημο ενώ η ύπαρξη είναι μια αμφιλεγόμενη και φιλοσοφική έννοια. Το ότι υπάρχω δε σημαίνει το ότι ζω και το ότι ζω δε σημαίνει και το ότι «υπάρχω». Οι άνθρωποι αναζητούμε την ευτυχία, το ευ ζην και όταν αναφερόμαστε στις παραπάνω έννοιες μας έρχεται στο νου μια ισορροπημένη ζωή, μια ζωή με νόημα. Η ισορροπία αυτή αφορά τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή και στο πνεύμα. Στο συναίσθημα, στην σκέψη και την συμπεριφορά. Άρα στο τι νιώθω, τι σκέφτομαι και τι κάνω.

 Φώτο Ψυχολόγος 2

Η ψυχολογία είναι μια επιστήμη που βοηθάει στην βελτίωση της ψυχικής μας υγείας. Θεραπεύει το συναίσθημα και την σκέψη. Ας φέρουμε στο νου μας μια ευθεία γραμμή που στο ένα της άκρο είναι το μείον και στο άλλο το συν, ενώ στη μέση του συνεχούς βρίσκεται το μηδέν. Συνήθως τα άτομα που αναζητούν βοήθεια από τον ψυχολόγο βρίσκονται σε κάποιο σημείο του μείον και έχουν στόχο να φτάσουν στο μέσο, στο μηδέν, όπου δεν θα υπάρχει κάποιο αρνητικό πρόσημο σε αυτά που βιώνουν. Σημαντική δουλειά του ψυχολόγου είναι να οδηγήσει το άτομο στο συν ώστε να υπάρξει αυτή η ευημερία και η ευτυχία. Συχνές είναι λοιπόν οι ερωτήσεις για το αν υπάρχει η ευτυχία, από τι αποτελείται, τι πρέπει να κάνει κανείς για να ζήσει μια ζωή με ευημερία, μια καλή ζωή. Στο κείμενο αυτό θα αναφερθούμε στον παράγοντα της διατροφής η φροντίδα της οποίας θα μας οδηγήσει πιο εύκολα στο ευ ζην.

 

Το έντονο στρες που είναι αποτέλεσμα του δυτικοποιημένου τρόπου ζωής, της καθιστικής ζωής, της πολύωρης εργασίας, των πολλών υποχρεώσεων και της εναλλαγής κοινωνικών ρόλων αλλά και η διαφορετική ικανότητα του κάθε ατόμου (ο ρόλος των γονιδίων) στην διαχείρισή του οδηγεί σε προβλήματα σωματικά αλλά και συναισθηματικά. Σημαντικός είναι ο ρόλος των επινεφριδίων για την παραγωγή ορμονών ανάλογα με την κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Δύο από τις ορμόνες που παράγονται και επηρεάζονται από τα επίπεδα του στρες είναι η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Άρα όσο λιγότερη αντοχή σε αντίξοες καταστάσεις, τόσο πιο έντονο το σήμα κινδύνου που φτάνει στον εγκέφαλο, τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό ορμονών που παράγουν τα επινεφρίδια ώστε να ενεργοποιήσουν την φυγή ή την πάλη (fight or flight) για να σωθούμε από την κατάσταση αυτή.

 

Η διατροφή είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την ψυχική και συναισθηματική μας υγεία. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, η κατανάλωση αλκοόλ, οι μεγάλες ποσότητες καφέ και ζάχαρης, τα τρανς λιπαρά, αλλά και οι διατροφικές συνήθειες όπως τα υπερφαγικά και βουλιμικά επεισόδια, η αφαγία και η στέρηση και οι εξαντλητικές δίαιτες αποτελούν για τον οργανισμό στρεσογόνο κατάσταση. Η εξάντληση των επινεφριδίων με τις παραπάνω διαδικασίες πρόσληψης τροφής και τα «απαγορευμένα» τρόφιμα οδηγεί σε σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, διαταραχές ύπνου, πόνους στο ανώτερο και κατώτερο γαστρεντερικό σύστημα, κατακράτηση υγρών, αίσθημα κόπωσης, οξυθυμίες, ταχυκαρδίες, συχνές και χρόνιες λοιμώξεις και πολλά ακόμα συμπτώματα που πολλές φορές μας οδηγούν σε περεταίρω ανησυχία, αμφιβολία, άγχος που προσπαθούμε να ελέγξουμε με επαναλαμβανόμενες ιατρικές εξετάσεις και με επισκέψεις σε γιατρούς.

 

Πολλές φορές τρώμε για να ρυθμίσουμε τα συναισθήματά μας, άλλες για να αποκοπούμε από αυτά, και άλλες φτάνουμε σε καταστάσεις αφαγίας για να μπλοκάρουμε τα ανεπιθύμητα συναισθήματα. Η σχέση τροφής και συναισθημάτων διαφαίνεται ακόμα και στη χρήση του λόγου μας. Πχ. «χόρτασα από λόγια», «με έπνιξε ο θυμός μου», «έχω όρεξη για ζωή», «δεν χωνεύω τα ψέματα». Τα άτομα λοιπόν με διαταραχές πρόσληψης τροφής εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαταραχές συναισθήματος και άγχους. Η επαναφορά της λειτουργίας των επινεφριδίων επιτυγχάνεται μέσα από την εξασφάλιση της ισορροπημένης διατροφής και ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής γενικότερα.

 

 

Έτσι η αλλαγή του τρόπου διατροφής με την κατανάλωση θρεπτικών και ποιοτικών τροφών, με συχνά μικρά γεύματα, με την σωστή ενυδάτωση, με την λήψη των κατάλληλων συμπληρωμάτων, η ενίσχυση του οργανισμού με βιταμίνες και τονωτικά ροφήματα, η φροντίδα του ύπνου, η δέσμευση στην αερόβια και αναερόβια άσκηση αλλά και σε ασκήσεις χαλάρωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, η αποφυγή της άσκοπης και αλόγιστης χρήσης φαρμάκων, η διακοπή του καπνίσματος αλλά και η βίωση θετικών συναισθημάτων όπως η χαρά, το ενδιαφέρον, η περιέργεια, μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχισμένοι και θωρακίζουν την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Φώτο Ψυχολόγος 3

Η θετική σκέψη, τα θετικά ερεθίσματα, οι θετικές σχέσεις βοηθούν να αναπτυχθούν μέσα μας θετικά συναισθήματα και να αισθανόμαστε μεγαλύτερη ισορροπία.

  • Η αναζήτηση μιας ζωής με νόημα,
  • η ενασχόληση με μια δραστηριότητα με μοναδικό όφελος την ευχαρίστηση που μας προσφέρει και μας οδηγεί στο να χάσουμε την αίσθηση του χώρου και του χρόνου,
  • η ικανότητά μας να στεκόμαστε στη στιγμή αλλά και στην θετική εμπειρία,
  • η συμπονετική στάση απέναντι στον εαυτό και όχι η σκληρή κριτική του,
  • η διαμόρφωση σταθερών και υποστηρικτικών διαπροσωπικών σχέσεων είναι επιπλέον στόχοι που προτείνει η θετική ψυχολογία για μια ευτυχισμένη ζωή.

 

 

 

Αθηνά Δημητριάδου, MSc

Ψυχολόγος | Ψυχοθεραπεύτρια Ψυχοδραματίστρια , Πάντειο Πανεπιστήμιο

 

 

Βαδί_ΖΟΥΜΕ Με Ισορροπία

Κερδί_ΖΟΥΜΕ ΥΓΕΙΑ

Pin It