Από την αρχαιότητα, ο Ιπποκράτης είχε διακρίνει την σημασία της διατροφής για την υγεία θεωρώντας την το καλύτερο φάρμακο.

 Φώτο Διατροφολόγος

Από την αρχαιότητα, ο Ιπποκράτης είχε διακρίνει την σημασία της διατροφής για την υγεία θεωρώντας την το καλύτερο φάρμακο. Ειδικότερα, η τροφή είναι το ‘καύσιμο’ του οργανισμού μας καθώς τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε μέσω αυτής ,μάς επιτρέπουν να διατηρούμαστε στην ζωή και να είμαστε λειτουργικοί.

Για παράδειγμα,οι υδατάνθρακες είναι πηγή ενέργειας για το κύτταρο καθώς έχουν τόσο δομικό ρόλο όσο και συμμετέχουν στην σωστή λειτουργία του ορμονικού, ανοσολογικού συστήματος κλπ. Τα λιπίδια, από την άλλη, είναι πρόδρομες ενώσεις ορμονών αλλά και μεταφέρουν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες. Οι τελευταίες μαζί με τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία συμμετέχουν στις μεταβολικές αντιδράσεις και η ολική ή μερική έλλειψή τους συσχετίζεται με ασθένειες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας αποτελεί συνεχώς αντικείμενο μελέτης ειδικών και αρμόδιων οργανισμών. Καταλήγοντας ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής ,συμβάλλει στην διατήρηση καλής υγείας και μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών καθώς είμαστε πιο παραγωγικοί, έχουμε καλύτερη μνήμη και διάθεση, έχουμε πνευματική διαύγεια, ενισχύεται η άμυνά μας και διατηρείται η οστική και μυϊκή μας μάζα. Επίσης, η ισορροπημένη διατροφή συνδέεται με την πρόληψη έναντι ασθενειών όπως η παχυσαρκία,τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον διαβήτη ,διάφορους τύπους καρκίνου ,αυτοάνοσα νοσήματα κλπ

Μάλιστα, η Δρ Μίχα και οι συνεργάτες της σε έρευνες που διεξήχθησαν σε παγκόσμια κλίμακα διαπίστωσαν ότι η υγιεινή διατροφή προλαμβάνει ένα στους πέντε θανάτους παγκοσμίως, ενώ η πτωχή διατροφή οδηγεί σε περισσότερα νοσήματα από ότι το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκόολ και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα.

Ποια είναι, όμως, η σημαντικότητα της διατροφής; Έχει βρεθεί πως ανάλογα την ηλικία προκύπτουν διαφορετικά οφέλη.

  • Από την γέννηση έως τα δύο έτη, βοηθάει στην διατήρηση φυσιολογικού βάρους, στην μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 1,στην πρόληψη αναιμίας και σε μειωμένο κίνδυνο για αλλεργίες και άσθμα.
  • Για παιδιά και εφήβους,στην διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα σε φυσιολογικές τιμές και στην μείωση του κινδύνου υπερβαρότητας και παχυσαρκίας.
  • Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, εξασφαλίζει τα επαρκή θρεπτικά συστατικά και συμβάλει στην υγιή νευρολογική ανάπτυξη του παιδιού.
  • Για τους ενήλικες ,η διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για τα νοσήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω και γενικότερα το ποσοστό θνησιμότητας.
  • Οι αθλητές βελτιώνουν τις επιδόσεις τους και προλαμβάνουν πιθανούς τραυματισμούς.Τέλος, οι άνθρωποι που ακολουθούν ειδική διατροφή όπως η χορτοφαγική ,μπορούν να επωφεληθούν από ειδικό διαιτολόγιο που θα εξασφαλίζει όλα τα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Β12 που βρίσκεται κυρίως σε ζωικά τρόφιμα.

 

Φαρμάκης Δημήτριος

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Msc Clinical Nutrition

 

Βαδί_ΖΟΥΜΕ Με Ισορροπία

Κερδί_ΖΟΥΜΕ ΥΓΕΙΑ

Pin It