Ψάξαμε και βρήκαμε για εσάς τι προτείνεται σαν μενού την Παραμονή και την Ημέρα των Φώτων!!!

Πάμε να ξεκινήσουμε από την Παραμονή των Φώτων:

Αν υπάρχει κάποιο φαγητό που να έχει συνδεθεί με την παραμονή των Φώτων είναι τα Κρητικά Παλικάρια (ή ψαροκόλυβα ή φωτοπάπουδα ή μαγεριά ή φωτοκόλυβα).Το έφτιαχναν οι πιστοί την παραμονή -που είναι ημέρα αλάδωτης νηστείας- ώστε να μπορέσουν να κοινωνήσουν την επόμενη ημέρα και περιλαμβάνει όλα τα όσπρια και σιτάρι βρασμένα μαζί.

Μάλιστα οι παλιότεροι τάιζαν με αυτό το φαγητό και τα ζώα τους, κυρίως αυτά που σχετιζόταν με τις αγροτικές δουλειές και σκόρπιζαν και ένα τμήμα αυτού στα αλώνια και στα χωράφια!

ΦΩΤΑ 1

 

Ας δούμε λοιπόν πώς φτιάχνουμε αυτό το άκρως υγιεινό πιάτο:

Υλικά

  • 1/2 κούπα από ό,τι όσπριο μας αρέσει (π.χ. φασόλια μικρά, φασόλια μαυρομάτικα, γίγαντες, φακές, ρεβίθια, κουκιά, φάβα)
  • 1/2 κούπα σιτάρι
  • 1/2 κούπα καλαμπόκι
  • Αρωματικό Αλάτι Dioscurides
  • Ελαιόλαδο
  • Άνηθο ή μαϊντανό
  • Λεμόνι ή ξύδι

alati prasino

Διαδικασία:

Βάζουμε στο νερό  το σιτάρι, το καλαμπόκι , τους γίγαντες, τα κουκιά και τα ρεβίθια να μουλιάσουν από το προηγούμενο βράδυ.

Την επομένη, καθαρίζουμε τα κουκιά από το μαύρο «ματάκι» και βάζουμε τα όσπρια να βράσουν σε μία κατσαρόλα, πρώτα αυτά που βράζουν πιο δύσκολα (σιτάρι, ρεβίθια, γίγαντες) .

Όταν μισοβράσουν, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα.  

Αφήνουμε να βράσουν όση ώρα χρειάζεται για να μαλακώσουν.

Αν σκοπεύουμε να τα φάμε σαν σούπα συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να χυλώσουν, αλλιώς τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα σουρώνουμε.

Λίγο πριν τα κατεβάσουμε τα προσθέτουμε αρωματικό αλάτι Dioscurides με εκχυλίσματα ρίγανης, θυμαριού, δενδρολίβανου και  φασκόμηλου .

Τα σερβίρουμε  με ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι και μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο ή μαϊντανό, είτε σαν σούπα είτε σαν σαλάτα.

Όσον αφορά στην ημέρα των Θεοφανίων η κατανάλωση ψαριού έχει περάσει στην σύγχρονη παράδοση περισσότερο λόγω του Αγιασμού των υδάτων!

Σας προτείνουμε «Ψάρι Ψητό στο Φούρνο με κρούστα αλατιού!!!»

Μια από τις καλύτερες λύσεις μετά την κρεατοφαγία των γιορτών! Το ψάρι με θα μας δώσει την ευκαιρία να ξεφύγουμε από τις γιορτινές κραιπάλες. Ελαφρύ, ζουμερό και πεντανόστιμο θα σημάνει την αρχή του τέλους στα γιορτινά πλούσια και βαριά τραπεζώματα των προηγούμενων ημερών!

Ώρα για μία πιο Υγιεινή και Ισορροπημένη Διατροφή για όλους!!!

Το πιάτο αυτό φτιάχνεται συνήθως µε τσιπούρα ή λαβράκι. Τα καλά εστιατόρια ανοίγουν το ψάρι στη μέση στο τραπέζι του πελάτη, αφήνοντάς το στην κρούστα αλατιού.

ΦΩΤΑ 2

 

Υλικά

  • 1 ολόκληρο ψάρι, βάρους 1.800 γρ. (τσιπούρα, λαβράκι ή παρόμοιο), καθαρισμένο
  • 1 λεμόνι, κομμένο σε λεπτά φετάκια
  • 1 κ.σ. Θυμάρι Dioscurides
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2½ κιλά Αρωματικό αλάτι Dioscurides με ρίγανη, βασιλικό, μάραθο και δενδρολίβανο
  • 8 ασπράδια από βιολογικά αυγά
  • 1 κ.γ. δεντρολίβανο Dioscurides
  • 3 – 4 κλαράκια μαϊντανό

botana button

Διαδικασία:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.

Ετοιμάζουμε το ψάρι: Το ψάρι το καθαρίζουμε κανονικά από βράγχια, έντερα και λέπια

Το πλένουμε και το στεγνώνουμε µε χαρτί κουζίνας, μέσα-έξω.

Βάζουμε στην κοιλιά του τα μυρωδικά, το μαϊντανό, το λεμόνι, το θυμάρι, το δενδρολίβανο και 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες- και κατόπιν την κλείνουμε.

Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ, ώστε να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε μέσα της σταδιακά το αλάτι και ανακατεύουμε μαλακά μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μίγμα.

Σε ένα µεγάλο ταψί που θα ψήσουμε το ψάρι δημιουργούμε με το μίγμα του αλατιού μια βάση όπου θα το ακουμπήσουμε και βάζουµε επάνω το ψάρι.

Επιλέγουμε ιδανικά ένα μακρόστενο σκεύος που να έχει αρκετό χώρο και μας επιτρέπει να το βάλουμε απευθείας στο τραπέζι, όπου θα σπάσουμε το αλάτι επιτόπου, θα ανοίξουμε το ψάρι και θα σερβίρουμε.

Με το υπόλοιπο μείγμα  καλύπτουµε το ψάρι από όλες τις πλευρές, πιέζοντας ώστε να σφίξει το αλάτι γύρω απ’ όλο το ψάρι.

Ψήνουµε το ψάρι στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά. Στο διάστημα αυτό, το ψαχνό του θα έχει ψηθεί τέλεια, παραμένοντας ταυτόχρονα ζουμερό και αφράτο, προστατευμένο από την κρούστα του αλατιού, η οποία έχει αποκτήσει ένα ανοιχτό καστανό χρώμα και είναι σκληρή σαν πέτρα.

Μπορούµε να δοκιµάσουµε τρυπώντας στο κέντρο του ψαριού µε ένα µαχαίρι που θα πρέπει όταν το βγάλουµε να είναι ζεστό.

Αφήνουμε το ψάρι να κρυώσει για 4 - 5 λεπτά και μετά σπάζουμε προσεκτικά ένα κομμάτι από τη σκληρή κρούστα αλατιού.

Χτυπάµε την κρούστα του αλατιού µε µια ξύλινη κουτάλα για να σπάσει και την αφαιρούµε προσεκτικά κομμάτι-κομμάτι, συμπαρασύροντας συχνά και την πέτσα του ψαριού που έχει κολλήσει πάνω –προσέχοντας π να αφαιρούνται τα κομμάτια με ήπιες κινήσεις, ώστε να μην πέσουν λέπια και αλάτι πάνω στο κρέας του ψαριού.

Σερβίρουµε το ψάρι ζεστό ή κρύο συνδυάζοντάς το  με ζεστά, πικρά, βρασμένα χόρτα του βουνού με λίγο λαδάκι και λεμόνι ή με βραστά λαχανικά.

Καλή σας απόλαυση!!

Λ.Τ.

Pin It