Καταπολεμήστε το βήχα Φυσικά και Σπιτικά!!

 

Με την πρώτη πτώση της θερμοκρασίας,υποδεχτήκαμε και τα πρώτα κρυολογήματα σε κάθε σπιτικό!!

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να βοηθήσουμε τόσο τα παιδιά μας,όσο και μας τους ίδιους???

Υπάρχουν βότανα τα οποία αποδεδειγμένα με κλινικές έρευνες βοηθούν στην μείωση των συμπτωμάτων του απλού κρυολογήματος!

Γκουχ από εδώ!

Γκαχ από εκεί!!

Για να δούμε λοιπόν….

Ποια είναι αυτά τα βότανα που θα μας κόψουν….το βήχα!!!!

 

Ευκάλυπτος:

Για φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος, καταπραΰνει το βήχα, ρευστοποιεί τα φλέματα και καταπολεμά το άσθμα. Εισπνοές ατμού (5 – 10 σταγόνες ευκαλυπτέλαιου σε µια κατσαρόλα µε βραστό νερό) βοηθούν στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της καταρροής, ενώ για την καταπολέμηση του βήχα συστήνονται εντριβές µε διάλυμα στο στήθος. Εισπνοές προτείνονται και σε περιπτώσεις βρογχίτιδας και ιγμορίτιδας.

Μέντα

Κύριος βιοδραστικός της παράγοντας είναι η μενθόλη, η οποία είναι αποτελεσματική ως αποχρεμπτικό, βλεννολυτικό αντιβηχικό και καταπραυντικό φάρμακο σε πονόλαιμο.Σίγουρα θα έχεις δοκιμάσει να μασήσεις μία καραμέλα με γεύση / άρωμα μέντας ενώ ήσουν κρυωμένος, με βήχα και ρινική καταρροή, κι αμέσως θα διαπίστωσες τη θετική της δράση! Έτσι, λοιπόν, και ως βασικό συστατικό αφεψήματος, η μέντα είναι άκρως δραστική στην αντιμετώπιση του ξηρού βήχα, στην απομάκρυνση των βλεννοδών εκκρίσεων, στην καταπολέμηση της φαρυγγίτιδας, αλλά και στην ευρύτερη τόνωση του οργανισμού και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Ρίγανη

Υπό μορφή αφεψημάτων χρησιμοποιείται ως αποχρεμπτικό για το βήχα. Έχει 12 φορές περισσότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο!

 

 

 

Θυμάρι

Το τσάι από θυμάρι είναι εξαιρετική επιλογή για την καταπολέμηση του βήχα και τη μείωση του αισθήματος της ασφυξίας. Θα χρειαστείτε δύο κουταλιές της σούπας αποξηραμένο θυμάρι, νερό και προαιρετικά μέλι ή λεμόνι. Θρυμματίστε το θυμάρι και βάλτε το σε ένα φλιτζάνι. Ρίξτε βραστό νερό πάνω από το θυμάρι. Σκεπάστε το και αφήστε το για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε λεμόνι και μέλι. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία δύο ή τρεις φορές την ημέρα.

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αφέψημά του και στο μπάνιο.Γεμίζουμε την μπανιέρα μας με ζεστό νερό και 3 λίτρα αφεψήματος θυμαριού!Είναι πραγματικά θαυματουργό!

Χαμομήλι

Είναι ένα παλιό θρεπτικό μέσο που καταπραΰνει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό.Εκτός των καταπραϋντικών του ιδιοτήτων, είναι γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές τους ιδιότητες. Δύναται να σταματήσει την αυξανόμενη πορεία ενός πονοκεφάλου ή μιας ημικρανίας και βοηθάει στην αντιμετώπιση του βήχα και της φαρυγγίτιδας.

Φασκόμηλο

Καταναλώνεται ως αφέψημα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, όπως κατά του βήχα. Το φασκόμηλο δρα τονωτικά στον οργανισμό μας, βοηθάει στη μείωση του πόνου στο λαιμό (όταν έχουμε πονόλαιμο) και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του βήχα, της φαρυγγίτιδας, της αμυγδαλίτιδας και των λοιμώξεων της στοματικής κοιλότητας

 

Εμείς σας προτείνουμε:

 

  • ΡΟΦΗΜΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ Dioscurides:

Το μισό φθινόπωρο, το χειμώνα και τη μισή άνοιξη συνήθως, ο κάθε άνθρωπος θα νοσήσει 2-3 φορές από κοινό κρυολόγημα. (ρινοφαρυγγική συμφόρηση, πονόλαιμο, βήχα, κακουχία, πυρετός, κ.τ.λ.)

Οι επιδημίες οφείλονται στις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες για την ανάπτυξη κυρίως ιών και μικροβίων που δημιουργούνται αυτές τις εποχές.

Ιδανική φυσική αντιμετώπιση όλων αυτών των συμπτωμάτων, χωρίς τη λήψη αντιβιοτικών τις περισσότερες φορές, είναι η χρήση 2-3 ροφημάτων του χειμώνα καθημερινά για 2 με 3 ημέρες. Το ρόφημα του χειμώνα αποτελείται από ένα μίγμα εκχυλισμάτων βοτάνων σε μέλι και χαρουπόμελο που βοηθά πάρα πολύ στην απάλυνση όλων αυτών των συμπτωμάτων, προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού εκχυλίσματος σε μία κούπα ζεστό νερό.

 

Συστατικά του ροφήματος:

Μέντα: Ιδανική κατά της ρινοφαρυγγικής συμφόρησης λόγω της μενθόλης που περιέχει. Επίσης, έχει πολύ καλές βρογχοδιασταλτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Φασκόμηλο: Πλούσιο σε διάφορες βιολειτουργικές ουσίες που το καθιστούν άριστο αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακή, αντιιικό για τη χλωρίδα της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας. Η βλεννολυτική του δράση βοηθά στην εξάλειψη του βήχα.

Θυμάρι: Ο βασιλιάς της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Άριστο αντισηπτικό, αντιιικό, αντιμικροβιακό, αντιφλεγμονώδες, αποχρεμπτικό, λόγω του ροσμαρινικού και ουρσολικού οξέος, της θυμόλης και καρβακρόλης που περιέχονται στο βότανο και με πολύ καλή αντιοξειδωτική δράση.

rofimaTouXeimona button

 

 

  • Παραδοσιακό αφέψημα για την ανακούφιση του κρυολογήματος Dioscurides

Το παραδοσιακό αφέψημα DIOSCURIDES είναι μείγμα από βότανα που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και χρησιμοποιούνται παραδοσιακά από την εποχή του Ιπποκράτη και του Διοσκουρίδη για την ανακούφιση διαφόρων συμπτωμάτων. Το αφέψημα για την ανακούφιση του Κρυολογήματος είναι μείγμα από Μέντα, Φασκόμηλο, Θυμάρι, Χαμομήλι και Εχινάσεα . Τα βότανα αυτά χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Για κάθε φλιτζάνι αφεψήματος βάλτε ένα κουταλάκι από το μείγμα σε φίλτρο καφετιέρας η βράστε το παραδοσιακά. Προσθέστε μελί ή ζάχαρη.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ: Συνίσταται από 3-4 φλιτζάνια την ημέρα.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Μέντα, Φασκόμηλο, Θυμάρι, Χαμομήλι και Εχινάτσεα

 

afepsima kruologima button

 

  • Ρόφημα για την ανακούφιση του κρυολογήματος με μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη Dioscurides

 

Το ρόφημα DIOSCURIDES είναι μείγμα από εκχυλίσματα βοτάνων που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και χρησιμοποιούνται παραδοσιακά από την εποχή του Ιπποκράτη και του Διοσκουρίδη για την ανακούφιση διαφόρων συμπτωμάτων. Το ρόφημα για Κρυολόγημα είναι μείγμα από εκχυλίσματα βοτάνων της Ελληνικής φύσης (Μέντας, Θυμαριού, Φασκόμηλου) σε ακατέργαστη βιολογική ζάχαρη και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του Κρυολογήματος.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Τοποθετείστε σε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστού νερού ένα φακελάκι.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ: 1-3 φλιτζάνια την ημέρα.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Ακατέργαστη Ζάχαρη και εκχυλίσματα βοτάνων: Μέντας, Θυμαριού, Φασκόμηλου.

 

zaxari kruologima button

 

Έγχυμα ή για αφέψημα;

Έγχυμα είναι το ρόφημα όπου το θεραπευτικό μέρος του φυτού –τα ευαίσθητα κυρίως μέρη του, όπως φύλλα ή άνθη– βουτούν σε ήδη βραστό νερό και δεν μένουν να «ψηθούν» στη φωτιά, όπως συμβαίνει με το αφέψημα. Ο χρόνος που αφήνουμε το βότανο στο νερό είναι περίπου 10 λεπτά.

Αφέψημα είναι το ρόφημα για το οποίο το θεραπευτικό μέρος του φυτού –συνήθως τα σκληρά του μέρη– βράζεται για 5 λεπτά σε καυτό νερό. Αν τα μέρη του φυτού είναι πολύ σκληρά, μπορεί ο βρασμός να διαρκέσει και περισσότερο.

Προσοχή: Σε όλη τη διάρκεια της ετοιμασίας εγχύματος ή αφεψήματος, το σκεύος πρέπει να μένει σκεπασμένο για να μη διαφεύγουν τα πτητικά αιθέρια έλαια, στα οποία κυρίως βρίσκονται τα θεραπευτικά συστατικά του βοτάνου.

Τα βότανα για το βήχα (όπως άλλωστε και κάθε βότανο που θέλουμε να καταναλώνουμε) μπορούμε να το καταναλώνουμε ως αφέψημα (=έγχυμα) κι ως σιρόπι για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Αυτά που έχουν αποσυμφορητικές και αποχρεπτικές ιδιότητες μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους και να μας δώσουν ένα ιδανικό αφέψημα, το οποίο μπορούμε να καταναλώνουμε με λίγο μέλι ή / και με λίγο λεμόνι ή, εναλλακτικά, να κάνουμε εισπνοές με τους ατμούς τους καθόσον αυτά βράζουν. Η δεύτερη μέθοδος βοηθάει στην καταπολέμηση τόσο του βήχα και του κρυολογήματος όσο και των φλεμάτων, μιας και απομακρύνει τις βλεννώδεις εκκρίσεις από τους πνεύμονες.

Pin It